Reklama
 
Blog | Šimon Reich

Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí!

PRAVDA A LÁSKA ZVÍTĚZÍ NAD LŽÍ A NENÁVISTÍ!

Žijeme ve zvláštní době. Pravda je rozmělňována a člověk začíná mít pomalu pocit, že se jí nedořeže i kdyby přečetl všechny články světa na dané téma. Já se domnívám, že pravda jako taková skutečně je jakýsi nedosažitelný ideál. Vždy se musíme spokojit pouze s pravděpodobností. Protože ale žijeme jenom jeden život (a nerozhodujeme se v mnoha vesmírech najednou, alespoň ne vědomě), tak bychom s pravdou měli přece počítat a snažit se k ní co nejvíce přiblížit. Je to každodenní tvrdý a nepříjemný boj.

Problém je, že si za současnou tzv. post-faktickou dobu můžeme do velké míry sami, my liberální demokraté. Nedávno jsem poslouchal rozhovor na Českém rozhlase Plus. Jakýsi fašista, předseda mně neznámé partaje, hovořil na téma Maďarsko. Nechal se slyšet, že přece médium jako médium. Každé z nich uspokojuje svoje čtenáře/diváky/posluchače a vše je v naprostém pořádku. Pan Orbán byl zvolen v demokratických volbách a zvítězil drtivě. Lidé tedy pana premiéra a jeho politický tým chtěli a my do toho nemáme co strkat nos.

Dle mého názoru bylo chybou takového člověka do rozhlasu vůbec zvát (pokud to bylo jeho první vystoupení, tak dejme tomu). Víte v čem je ale ten největší problém? Že odborník, který sedí vedle něj, a moderátor, který sedí naproti, neumějí adekvátně reagovat. A průměrný posluchač, který nemá čas se nad věcí řádně zamýšlet, zkrátka dochází k závěru, že názory mohou být velice rozdílné, pravda je vlastně taková nejistá a B-h ví, jak to vlastně je.

Má to ovšem jeden velký háček. Ten plešatý pán nemá pravdu. Na dnešní dobu odvážné tvrzení, viďte? Nechte si to chvilku uležet v hlavě. Nebojte se toho. Zavřete oči a vychutnejte si to. Jistě, má právo na názor. Stejně jako má právo na názor člověk, který si myslí, že je Země placatá, nebo že je Měsíc z ementálu. To však vůbec nic nemění na tom, že nemá pravdu. Je to tak prosté.

Ve skutečnosti se nemůže víc mýlit. Není médium jako médium. Úkolem veřejnoprávních médií rozhodně není říkat lidem to, co chtějí slyšet. Kdepak. Úkolem (a troufám si říci dokonce posláním) veřejnoprávních médií je říkat lidem pravdu! Bez ohledu na to, zda se jim bude líbit nebo ne. No a stran té demokratičnosti zvolení pana Orbána … ale notak, oni snad voliči Hitlera ve 30. letech chtěli zavraždit miliony nevinných lidí? A nebylo to náhodou umožněno mimo jiné proto, že okolní země nezačaly včas do německých věcí strkat svůj nos?

Když jsme u toho, tak si vám dovolím na závěr tohoto roku prozradit ještě několik pravd, abychom na ně hned zítra pomysleli, protože jak na nový rok, tak po celý rok. Připraveni? Jdeme na to!

Američané skutečně přistáli na Měsíci a zjistili, že není z ementálu. Země není placatá. Očkování funguje a má smysl. Dobře fungující rodina je základ státu. Lidem v nouzi se má pomáhat. Zastupitelská demokracie je nejlepší politický systém. Senát není zbytečná instituce. Bez NATO by nás už dávno sežral ruský medvěd. Díky Evropské unii, která není bezchybná, žijeme již mnoho let v míru. Češi jsou slušný, šikovný, pracovitý a odvážný národ. Naše republika by mohla jít všem ostatním příkladem. Babiše a spol. porazíme jedině ve volbách. Pokud tomu chcete pomoct, tak se zapojte uvnitř některé demokratické politické strany.

Mimochodem, víte proč máme v názvu ono na první pohled trapné „09“? Protože si myslíme, že těch osmičkových roků už bylo v naší republice víc než dost. A těch devítkových bylo proklatě málo. V TOP 09 se probouzí nová síla a příští rok se tato pokusí pozvednout demokracii v naší zemi. Pokud chcete, aby byl příští rok v tomto smyslu opět jeden z těch přelomových, tak neváhejte a podejte si přihlášku. Klidně vám ji vyplním a zanesu do naší kanceláře.

Na závěr bych si dovolil parafrázovat TGM: „Demokracii zatím ještě pořád máme, ale urgentně potřebujeme demokraty, kteří přiloží ruku k dílu.“

Přeji vše dobré a hlavně hodně zdraví do nového roku 2019!

Reklama