Reklama
 
Blog | Šimon Reich

Politika tvrdě, ale slušně a odborně!

Musíme překonat naší averzi vůči politice. Je na to totiž ten nejvyšší čas.

Od doby, co prof. Masaryk dal vzniknout naší zemi, jsme byli dvakrát tvrdě sraženi na kolena. Téměř celých 50 let byl náš národ likvidován fyzicky, duchovně, ideově a filosoficky. Díky Sametové revoluci jsme však bez jediného výstřelu byli schopni se osvobodit.

Následovala jedná velká párty, kterou charakterizovala přehnaná očekávání většiny občanů. Muselo nutně přijít zklamání, které bez pochyb bylo v mnoha případech oprávněné. Politické elity totiž v mnohém skutečně selhaly. Naštěstí jsme stále svobodná země se zastupitelskou demokracií. Zatím.

Chyby nás samotných jsme bohužel nedokázali dostatečně reflektovat a o to snadněji jsme se v posledních několika letech nechali opít rohlíkem sladkého populismu a oligarchie, které toho času začínají ohrožovat naše základní hodnoty, principy demokracie a svobody.

Mladá krev do politiky

Tomuto zlu je nutné se postavit. A jedním z bojovníků proti této novodobé formě totality je zcela jistě Top 09. Rozhodl jsem se této straně pomoci, stejně jako mládežnické organizaci Top týmu.

Přál bych si, abychom se jako národ navrátili ke kořenům. Nechci abychom museli začínat znova od nuly. Je třeba mezi občany (především mezi ty mladší) vnést porozumění a úctu k ideálům našeho zakladatele. My všichni z Top 09 musíme v tomto jít příkladem.

Na morální a ideové revitalizaci (či resuscitaci chcete-li) našeho národa musíme však aktivně pracovat všichni. To je ona drobná práce, jak o ní psal a mluvil slovutný mistr. Jedině vzdělaní, mladí (životem neunavení) a mentálně odolní lidé nás mohou posunout dál.

Kam se posunout?

Jsem přesvědčen, že je v naší společnosti třeba velkých změn. Tyto však musí přijít postupně nejen proto, aby byly autentické, kvalitně teoreticky zpracované a rozumně prakticky zavedené. Ale také proto, aby byly v našich myslích přirozeně pozitivně vnímané.

Mým oborem je medicína. Zajímám se však intenzivně i o problematiku vzdělávání. Obě tyto témata budu v naší politické straně diskutovat a moje pohledy na ně prosazovat. Představuji si společnost, která je plně informována stran největších současných nebezpečí.

V případě zdravotních je to pandemie cukrovky, vysokého krevního tlaku, aterosklerózy a s tím spojené infarkty, mrtvice, špatná funkce ledvin, slepota a uhnilé prsty u nohou. Problematika prevence úrazů a onkologických onemocnění sem rovněž patří.

V rámci veřejného prostoru jsou největším nebezpečím desinformační války a kampaně, které mají nesrovnatelně větší dopad než tomu bylo dříve. Každý by měl projít jistým tréninkem jak falešné zprávy rozpoznat a jak se vůči nim zachovat.

Třetí největší potenciální hrozbu vidím ve stoupající míře robotizace a ve vývoji umělé inteligence. Tento pokrok může celé řadě z nás nesmírně pomoci, zatímco jiným, pokud na to nebudeme připraveni, to může silně přitížit. Musíme mladé vzdělávat v problematice tzv. hluboké práce, která bude čím dál tím více žádanou dovedností.

Dále bychom měli dbát na dostatečnou finanční gramotnost mladých lidí vstupujících do „dospělého života“. Výuka rétoriky a diskuse by rovněž neuškodila. V dnešní moderní době by schopnost rozeznat argumentační fauly (kterých se někdy dopustíme všichni) měla být vlastní každému.

Překonejme averzi!

Pojďme do toho společně! Překonejme averzi k politice a dokažme našemu zakladateli, že to v tom velkém, komplikovaném a mnohdy zlém a nespravedlivém světě zvládneme! Pojďme se o politice bavit tvrdě, ale slušně a odborně! Revitalizujme společně českého ducha. Když se nám to podaří, tak se můžeme snadno stát novým leaderem Evropy!

Více na mojí oficiální FB stránce zde: https://www.facebook.com/dr.reichsimon/

Reklama