Reklama
 
Blog | Šimon Reich

20 let výročí opoziční smlouvy

Neopakuje se náhodou ona temná doba opoziční smlouvy právě teď před našima očima?

Mimochodem, máme dnes 20 let výročí.

„Výše jmenované strany se zavazují, že v průběhu volebního období Poslanecké sněmovny žádná z nich nevyvolá hlasování o nedůvěře vládě ani nevyužijí ústavních možností vedoucích k rozpuštění Poslanecké sněmovny, a budou-li takové návrhy předloženy jiným politických subjektem, nepodpoří je hlasováním.“

Tehdejší nový vládní kabinet přijmul tajné usnesení č. 513, ve kterém stálo, že vláda se chystá projednat návrhy na nové obsazení funkcí v kontrolních orgánech společností se státní účastí. Během dvou týdnů vládnutí dosadila ČSSD své lidi do OKD a České pojišťovny. Obsazování dalších společností následovalo: Český telecom, ČEZ, Fond národního majetku, Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, Rada České televize, Rada českého rozhlasu, dozorčí rada Českých drah, inspekce Českých drah, Unipetrol, Sokolovská uhelná, Pozemkový fond, Státní zemědělský intervenční fond, Podpůrný a garanční fond, Nejvyšší kontrolní úřad, Čepro, Všeobecné zdravotní pojišťovna, Komerční banka, České aerolinie, Česká pošta.

Kupříkladu tehdejší náměstkyně ministra obchodu Milana Vlasáková zasedala v 15 dozorčích radách najednou a 5.1.1999 vystoupila na zasedání dozorčí rady ČEZu s tím, že odvolává dosavadní dozorčí radu a představenstvo a dosazuje tam jiné lidi ze svého seznamu.

Miloš Zeman: „Jsou nezbytné velmi razantní změny na ministerstvu vnitra, právě v oblasti těchto dvou pracovišť, neboť analýza jejich efektivity ukazuje, že se nedostatečně účinně podílejí na boji proti ekonomické kriminalitě.“

V čele SPOK (Služby pro odhalování korupce) stál tehdy Evžen Šírek. Na počátku roku 1999 šetřil podezření, že v centrále ČSSD dochází k daňovým únikům. V průběhu šetření byl obviněn, že vyzradil přísně tajná data. Svůj post musel opustit. Případ se uzavřel až v lednu 2003. Vrchní soud konstatoval, že Šírek byl ve všem nevinně. Mezitím se však do čela SPOK dostali samozřejmě lidé, které tam tehdejší vláda ČSSD chtěla. Daňové úniky v centrále ČSSD se nikdy nevyšetřili.

Tehdy časopis Respekt dostal zprávu od ministra vnitra Gurlicha, který přiznal, že poradce Miloše Zemana, Miroslav Šlouf zasahuje do chodu bezpečnostních složek a snaží se diktovat, kdo by měl být šéfem jednotlivých odborů.

Jen několik měsíců po nástupu do Strakovy akademie vláda Miloše Zemana vyhodila: 1) ředitele Služby pro odhalování korupce (SPOK) Evžena Šírka, 2) šéfa Bezpečnostní informační služby (BIS) Karla Vulterina, 3) šéfa Národního bezpečnostního úřadu Pavla Koláře, 4) ředitele Útvaru proti praní špinavých peněz Stanislava Kosíka, 5) tajného agenta BIS Romana Hrubanta, který vyšetřoval lidi z ČSSD.

Jen si to srovnejme s tím, co se děje právě teď. Máme rok 2018 a prezident Miloš Zeman dal panu Babišovi bianco šek na sestavení vlády. Jakou mezi sebou asi uzavřeli smlouvu?

Všichni vědí, co je pan Babiš zač a proto s ním nechtějí mít nic společného. Nenašel se tedy nikdo jiný než KSČM a pár lidí z ČSSD, kteří mají uvnitř strany vliv a z nějakého důvodu nesmírně touží po postech za každou cenu.

Během krátké doby Babišova první vláda bez důvěry už stihla: 1) odvolat ředitele České pošty, 2) odvolat ředitele GIBSu, 3) odvolat ředitele ÚZSI, 4) odvolat generálního ředitele České exportní banky, 5) odvolat náměstka ministryně financní, 6) odvolat náčelníka Generálního štábu, 7) odvolat ředitele Vojenského výzkumného ústavu, 8) odvolání ředitele Czechinvestu, 9) odvolat ředitelku Nemocnice Na Bulovce a tím dosadit na tento post Františka Nováka, který je toho času nově trestně stíhaný, 10) odvolat ředitele Fakultní nemocnice v Ostravě, 11) odvolat generálního ředitele Lesů ČR.

Nemáte stejně jako já déjà vu? Taky vám běhá mráz po zádech z toho, jak nám bude líp?

Reklama